Zwartepietenprotest rond Sinterklaasintocht verboden om vuurwerk?

Het zwartepietenprotest leek dit jaar eerst een keer niet te worden gehouden. Kort vóór de intocht van de Goedheiligman, dit jaar in Dokkum, sloeg de sfeer echter om. Er werd zwartepietenprotest van voor- en tegenstanders verwacht. Toen voorstanders protesterende tegenstanders op de snelweg blokkeerden en de burgemeester van Dokkum, mevrouw Waanders daarop besloot om het zwartepietenprotest helemaal te verbieden werd zij even een bekende Nederlandse. In een interview met de NRC legt zij uit waarom zij de protesten besloot te verbieden.

Was vuurwerk de reden voor het verbod op zwartepietenprotest?

Direct na de gebeurtenissen in en rond Dokkum was er veel kritiek op de beslissing om het protest te verbieden. Dat is ook een stap, want de vrijheid van demonstreren en vrijheid van meningsuiting zijn in Nederland belangrijke rechten. Nu heeft de burgemeester in een interview een andere verklaring voor het verbieden van het zwartepietenprotest.

Zij geeft namelijk aan dat er serieuze indicaties waren dat voor- of tegenstanders zwaar en illegaal vuurwerk af zouden steken tijdens hun protesten. Aangezien zaken nog juridisch onderzocht worden geeft zij verder niet veel bijzonderheden. Zo weten we nog niet wat voor vuurwerk het betreft en of het vuurwerk in bezit van voor- of tegenstanders is. Eigenlijk maakt het ook niet uit. We snappen best dat illegaal vuurwerk, hoewel illegaal, voor mensen een uitdaging kan zijn en dat bewijzen alle nieuwberichten ook.

Wat ons betreft is het echter van den gekke om met zwaar vuurwerk te demonstreren op een plek die vol loopt met ouders, kinderen en andere onschuldige omstanders. Wij stellen voor gewoon te genieten van alle feestdagen en die met respect voor elkaar te vieren. Als jij daar vuurwerk bij wilt gebruiken vindt je op deze pagina alle vuurwerkverkooppunten bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *