Vuurwerkpistool in beslag genomen in Enschede

In de avond van 28 november 2017 heeft de politie Enschede een vuurwerkpistool aangetroffen. Aangezien vuurwerkpistolen in Nederland illegaal zijn is het vuurwerkpistool in beslag genomen. Daarbij is er één verdachte aangehouden en overgebracht naar een arrestantencomplex. In Nederland valt een dergelijk vuurwerkpistool net als een alarmpistool onder de Wet Wapens en Munitie.

Wat is een vuurwerkpistool?

Een vuurwerkpistool, zoals op de afbeelding te zien, is een hulpmiddel om vuurwerk af te schieten. Je vult het magazijn met kogeltjes en vervolgens kun je in de loop een stuk vuurwerk steken. Denk daarbij aan een rotje of een vuurpijl. In de kern is zo'n hulpmiddel veilig. Daarom is een vuurwerkpistool in België en Duitsland legaal te (ver)kopen en gebruiken. Gezien de gelijkenis met een echt wapen is dragen van een vuurwerkpistool in Nederland verboden als je geen vergunning hebt.

Wat zijn de sancties (in 2017) als je betrapt wordt met een vuurwerkpistool?

In de Nederlandse 'Wet Wapens en Munitie' wordt in artikel 2, lid 1 in categorie IV onder 4 gedefinieerd:"lucht-, gas- en veerdrukwapens, behoudens zulke door Onze Minister overeenkomstig categorie I, sub 7°, aangewezen die zodanig gelijken op een vuurwapen dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn."

Hier valt een vuurwerkpistool ook onder. In artikel 26 van dezelfde wet wordt vervolgens bepaald dat het personen onder de 18 verboden is om een vuurwapen in categorie IV voor handen te hebben. In artikel 27 lid 1 volgt dat het, met uitzondering voor mensen met vergunning, verboden is om dergelijke wapens je te dragen. Artikel 54 van deze wet bepaalt de straf op een geldboete van de derde categorie, ofwel maximaal EUR 8.200,- (exclusief 9 euro administratiekosten). Vervelender is dat, afhankelijk van de omstandigheden, zo'n overtreding ook tot een strafblad kan leiden. Hier kan je in jouw latere carrière veel last van hebben. Het is daarom verstandiger om je tot legaal vuurwerk te beperken. Het aanbod, dat je hier kunt vinden, zal je verrassen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *