Carbid schieten


Carbid schieten behoord naast het afsteken van vuurwerk tot een traditie op oud & nieuw. Carbid schieten gebeurd vooral in het oosten van Nederland. Carbid schieten is al een zeer oude traditie en wordt ieder jaar weer door veel mensen gedaan.

Wat is carbid schieten?

CarbidDoordat het bijna alleen maar in het oosten van het land gedaan wordt weet niet iedereen wat carbid schieten precies inhoud.  Carbid is een soort steen waar gas bij vrij komt als het nat wordt. Carbid schieten gebeurd in de meeste gevallen vanuit een verf bus of een melkbus. De bus moet een klein gaatje hebben en een deksel of een bal wat de voorkant goed afsluit. Het carbid wordt in de bus gedaan met een beetje water. Hierdoor ontstaat er een gas wat zeer brandbaar is. Het deksel wordt op de bus geplaatst waardoor er een druk ontstaat. Het gas komt dan uit het gaatje wat achter in de bus gemaakt is. Dit steek je aan, vaak met een fakkel of ontsteker. Het gas vliegt in brand en door de druk vliegt het deksel weg met een enorme knal als gevolg. Carbid schieten gaat hierdoor dan ook harder dan elk stuk vuurwerk.

Een filmpje van carbid schieten

Waar koop ik carbid?

Carbid kopen kan vaak bij een vuurwerkdealer, in het oosten van het land zie je bij veel vuurwerkdealers carbid op de folder staan. Dit wordt in de meeste gevallen per kilo aangeboden. Zorg er voor als je carbid koopt dat je dit bewaard in een goed afsluitbare bak zodat de carbid goed blijft.

Regels omtrent carbid schieten

Net als bij het afsteken van vuurwerk zijn er bij het schieten van carbid ook een heleboel regels. Deze regels verschillen echter per gemeente. Via je eigen gemeentelijke website kun je de algemene plaatselijke vorderingen inzien, hier staan ook de regels omtrent carbid. In de meeste gevallen mag er alleen op oud jaars dag op de tijden dat er vuurwerk afgestoken mag worden carbid geschoten worden. Dit moet vaak ook buiten de bebouwde kom gebeuren.

Is carbid schieten gevaarlijk?

Carbid schieten is niet zonder enig gevaar. Het schieten gaat namelijk zo hard dat dit je makkelijk gehoor beschadiging kan opleveren. Draag hiervoor daarom dan ook altijd oordoppen of oorkleppen zodat je de beschadiging minimaliseert. Ook vliegt het deksel hard weg, zorg er dus voor dat het deksel ergens heen wordt geschoten waar niemand is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *